Niet alleen in Groningen wordt gewerkt aan het bouwen van schokvrije woningen, ook in China. Zoek de verschillen.
Read more...Nu de Nederlandse bouwers Ballast Nedam niet hebben overgenomen, krijgen ze te maken met een sterke buitenlandse partner op de Nederlandse markt.
Read more...Open BIM komt weer een stap verder met de opening vandaag van het BIM loket : http://bit.ly/1Jb1uN0
Ballast Nedam kan voorlopig weer door
Read more...Jaarcijfers Dura Vermeer 2014: Herstel zet in, maar wij blijven voorzichtig
Read more...3D-printen in de bouw ontwikkelt zich steeds sneller. Zie een voorbeeld van 5 verdiepingen:
Read more...De naam van de S@les in de Bouw standaard, verandert in S@les-eCom. Dit in analogie met GS1-eCom.
Stabu heeft haar systemathiek vernieuwd. Dit mede als reactie op de adoptie van BIM door de bouw.
Read more...Janssen de Jong Plancoördinatie is een zelfstandige en risicodragende projectontwikkelaar die zich richt op het totale ontwikkelingstraject. In de afgelopen decennia is een expertise opgebouwd op het gebied van woningbouw, commercieel vastgoed, herontwikkeling van bestaand onroerend goed, stadsvernieuwing, ontwikkeling van bestemmingsplannen en projectmanagement. Als onderdeel van Janssen de Jong Plancoördinatie is Janssen de Jong Vastgoed actief op het gebied van commercieel vastgoed als kantoren, bedrijfsgebouwen en winkels. Op het gebied van bedrijfsverzamelgebouwen is Janssen de Jong Vastgoed in Nederland marktleider. Janssen de Jong Plancoördinatie is lid van de Neprom en het GIW.
Janssen de Jong Plancoördinatie is een zelfstandige en risicodragende projectontwikkelaar die zich richt op het totale ontwikkelingstraject. In de afgelopen decennia is een expertise opgebouwd op het gebied van woningbouw, commercieel vastgoed, herontwikkeling van bestaand onroerend goed, stadsvernieuwing, ontwikkeling van bestemmingsplannen en projectmanagement. Als onderdeel van Janssen de Jong Plancoördinatie is Janssen de Jong Vastgoed actief op het gebied van commercieel vastgoed als kantoren, bedrijfsgebouwen en winkels. Op het gebied van bedrijfsverzamelgebouwen is Janssen de Jong Vastgoed in Nederland marktleider. Janssen de Jong Plancoördinatie is lid van de Neprom en het GIW.
Wij spreken met Emiel van Riel, regioManager Janssen de Jong Plancoördinatie B.V., regio Zuid- en Midden-Limburg,Nederland gevestigd in Maastricht
IT, Projectontwikkeling en management, hoe gaat dat samen? Deze vraag staat centraal in ons gesprek.
Emiel van Riel legt uit: “Projectontwikkeling is people-business. In de meeste gevallen gaat dit gepaard met veel (persoonlijke) creativiteit. Daarbij komt investeren in IT zeker niet op de eerste plaats. IT is bedoeld als hulpmiddel om het proces goed te laten verlopen. Niet meer en niet minder. Gezien de flexibiliteit dit wij als projectontwikkelaar hebben, is het niet altijd eenvoudig hier de passende software bij te vinden. Zeker niet als je wilt voorkomen dat de organisatie omwille van de tools moet worden aangepast”.
In projectontwikkeling is het overallbeeld van het bedrijfsproces redelijk eenvoudig; planvorming, verwerving, verkoop, uitvoering. In het dagelijkse werk van de projectontwikkelaar gaat het om het leggen van de juiste relaties en het ontwikkelen van ideeën naar een commercieel haalbaar project. In dit hele proces is in het bijzonder de financiële haalbaarheid en de risico’s die hierin worden gelopen van belang. Zeker voor een bedrijf als Janssen de Jong,dat welke met meerdere vestigingen door Nederland werkt, is het van belang dit risico ook op landelijk niveau onder controle te hebben.
Hier gaat dan ook voornamelijk de managementattentie naar uit, wat onder meer tot uitdrukking komt in het regelmatig met elkaar bespreken van deze informatie in het managementteam.
Ondanks de vrijheid van werken, wat past bij het creatieve werk van een projectontwikkelaar, blijft het zaak grip te hebben op de wijze waarop de werkzaamheden plaatsvinden. Alleen met een redelijk uniforme werk- wijze is het voor het management mogelijk om te blijven sturen. Hiervoor heeft Janssen de Jong Plancoördinatie voorzien in hulpmiddelen die niet alleen het proces beschrijven, maar ook ondersteunen; voornamelijk op het gebied van CRM (klant- en relatie-informatie), kostenramingen, project / risicomanagement en kantoorautomatisering. Het grootste gedeelte van de IT-tools is door Janssen de Jong in eigen huis ontwikkeld, vanwege het ontbreken van geschikte standaard software.
Volgens Emiel van Riel zorgt daarbij de dynamiek van de projectontwikkelaars (het primaire proces) aan de ene kant en de IT-ondersteuning aan de andere kant, steeds voor uitdagingen. Net als iedere aannemer heeft ook hij wel voorbeelden, waarbij de techniek initiatieven ontplooit die niet altijd optimaal sporen met de wensen van de mensen in het primaire proces. Toch leidt dit in de praktijk wel tot verbeteringen, zoals alleen al het bij de hand hebben van de relatiegegevens op de PDA van iedere projectontwikkelaar door te synchroniseren met het centrale CRM-systeem van Janssen en de Jong Plancoördinatie.
De afgelopen periode is er door Janssen de Jong Plancoördinatie veel geïnvesteerd in de communicatie met de klant.
Emiel van Riel hierover: “De klant anno 2005 is heeft een hoog eisen- en wensenpakket. Zij beslist niet meer alleen over de koop van het huis, maar over de totale investering, inclusief al het meer- en minderwerk, de sfeer van de wijk, de omgeving en de professionaliteit van de organisatie die verantwoordelijk is voor de verkoop en de realisatie”.
Het is daarom van belang onderscheidend te zijn ten opzichte van de rest van de markt. Een voorbeeld van een dergelijk project is het Aldegondapark in Maastricht met een eigen website www.aldegondapark.nl.
IT is in de communicatie met de (potentiële) klant onmisbaar. Niet alleen tijdens het bouwen van internet(project)sites, maar ook na de koop en misschien zelfs ook wel na de oplevering.
Gezien het toenemende belang dat wordt gehecht aan de rol van de koper en de inspanningen die het kost om de juiste koper op het juiste moment “binnen” te hebben, is dit een gebied waar in de nabije toekomst IT-investeringen zijn te verwachten.
Op onze vraag wat nu de ervaring met IT tot nu toe voor lessen heeft opgeleverd, zegt Emiel van Riel: “IT is bedoeld om het bedrijfsproces efficiënt te ondersteunen. Juist op het moment dat er veranderingen in het proces zelf of binnen de IT aan de orde zijn, is het belangrijk om steeds vanuit het totale bedrijfsproces het specifieke IT-probleem te benaderen. Niet andersom, dus niet een IT-probleem adresseren, dat oplossen en vervolgens constateren dat de oplossing het bedrijfsproces verstoort. Denk altijd vanuit het proces en betrek je eigen mensen uit de business actief bij IT. Alleen op die manier behoud je draagvlak voor veranderingen én blijf je in staat het totale proces te overzien”.